http://adamvincenzini.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2013/12/social-media-trends-2014-header-pres-avdotcomversion.jpg

2015. január 26., hétfő

Csak egyik haldokló gyermekét mentheti meg az apa

 

Szívszorító választás elé kényszerítették azt a kanadai férfit, akinek ikerlányai ugyanabban a betegségben szenvednek: csak egyiküknek adományozhat a májából.

Mióta az orvosok közölték a családdal a rossz hírt, a kanadai szülők – Michael Wagner és a felesége, Johanna – kétségbeesetten keresik azt a jószívű ismeretlent, aki vállalná, hogy segít megmenteni a lányaik életét. A hároméves ikerpár, akiket a szülők Vietnamból fogadtak örökbe, egy meglehetősen ritka, örökletes betegségben, az úgynevezett Alagille-szindrómában szenvednek.
A betegség, ami egyszerre több szervrendszert, köztük a máj, a szív, az arc és a csontok működését érinti, dominánsan öröklődik. Fő tünetei közé tartozik az epepangás, a tüdőartériákat érintő szívrendellenesség, az arc jellegzetes elváltozása, valamint a csigolyák lepkeszerű fejlődése.
A kislányoknál a betegség elsősorban a májat károsította, emiatt Binh és Phuoc állapota annyira leromlott, hogy orvosaik szerint csak a májátültetés mentheti meg az életüket. A lányok örökbefogadó szülei azonnal jelentkeztek szervdonornak, de a vizsgálatokból kiderült, csak az apa megfelelő donor, ő pedig csak az egyik lánynak adományozhat a májából.
Mivel Michael és Johanna képtelen volt eldönteni, melyik kislány kapja az életmentő szervet, az orvosokra bízták a döntést. Beszámolójuk szerint az orvosok a jobb egészségi állapotban lévő gyermeket operálják majd meg. Eközben a szülők sem tétlenkednek: a Facebookon online kampányt indítottak, hogy szervdonort találjanak másik gyermeküknek is. Épp ezért vállalták azt is, hogy a nyilvánosság előtt beszélnek a lányok állapotáról. Azt remélik ugyanis, hogy ezáltal segítségkérésük még több emberhez eljut.
forrás: http://www.hir24.hu