http://adamvincenzini.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2013/12/social-media-trends-2014-header-pres-avdotcomversion.jpg

2015. január 26., hétfő

Így készítsük el gyerekkorunk kedvenc tortáját



A diós-mogyorós alapú, vajas-tojásos krémmel és csoki krémmel készített sütemény vagy torta minden régi otthoni receptes könyvben megtalálható. A rendkívül népszerű hagyományos süteménynek több változata is elterjedt, és több néven ismerik, és jellegzetes ízére mindenki emlékszik, aki legalább egyszer megkóstolta.

Hozzávalók a tortalapokhoz:
– 10 tojásfehérje
– 300 g cukor
– 250 g darált pergelt dió
– 250 g darált pergelt mogyoró
– 2 evőkanál liszt
– egy csipet só
– egy 33 cm X 46 cm-es tepsi, vagy két 33 cm X 23 cm-es tepsi
Hozzávalók a krémhez:
– 10 tojássárgája
– 300 g cukor
– 250 g vaj
– 2 tasak vaníliacukor
– fél citrom leve
Hozzávalók a csoki krémhez:
– 150 g jó minőségű fekete csokoládé
– 200 g folyékony tejszín
– 2 evőkanál vaj
– 1 teáskanál neszkávé
A díszítéshez:
– 10-12 darab félbe vágott vagy egész pergelt földi vagy erdei mogyoró
– 125 g darált, pergelt dió vagy mogyoró
– egy darab fekete étcsoki
– egy darab fehér étcsoki
– néhány szezonális ehető virág
Elkészítési mód:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Kenjük ki a tepsit vékonyan zsírral, majd helyezzünk bele sütőpapírt, amelyet szintén megkenünk zsírral. Ha nincs sütőpapírunk, a liszt is megteszi. Botmixerrel addig keverjük a tojásfehérjét, amíg a hab szilárddá és konzisztenssé nem válik, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd az egészet összekavarjuk. Ez után a masszához adjuk a darált diót, a mogyorót és a lisztet. A habcsókmasszát öntsük a tepsibe, majd osszuk négy egyenlő részre, majd tegyük a sütőbe 30-35 percre. Ez után vegyük ki a sütőből, 5 percig hagyjuk kihűlni, majd a megjelölt vonalak mentén vágjuk négy egyenlő részre, ezeket használjuk a sütemény összeillesztésénél.
A következő fázisban összekeverjük a tojássárgáját a cukorral és a vaníliával, majd a masszát gőz felett addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik, de figyeljünk arra, hogy nem forrjon fel, majd hagyjuk kihűlni. A vajat mixerrel addig keverjük, amíg habos nem lesz. Ez után a tojáskrémet összekeverjük a vajjal és a citromlével. A krém egy részét tölteléknek, a másik részét díszítésnél használjuk. A fekete csokit apró darabokra törjük, hozzáadjuk a tejszínt, a kávét, majd a masszát gőz fölé helyezve addig keverjük, amíg a csokoládé megolvad. Kihűlés után a krémet szintén kétfelé választjuk.
A torta összeállítása
Vegyünk egy már kihűlt tortalapot és helyezzük rá a sütőpapírra, amelynek nagysága 5-6 centiméterrel meg kell haladja a tortalap átmérőjét. Az üresen maradt rész a tortadíszítésnél lesz segítségünkre. Az első tortalapra felkenjük a csoki krém felét, majd helyezzük rá a következő tortalapot, amelyre a vajkrém egyharmadát kenjük. Ezután következik a harmadik lap, amelyre a csokoládékrém másik részét kenjük, végül az utolsó lap is a helyére kerül.
A megmaradt vajkrémet a torta szélére és a legfelső lapra kenjük egyenletesen. A torta oldalát pergelt mogyoróval díszítjük. A lehullott mogyoródarabokat felfogja a sütőpapír, amit körkörösen rátapasztunk a torta oldalára, így a maradék mogyoró is megtapad a sütemény falán. A torta teteje díszítésének csak a fantázia szab határt. Csokoládé krémbe márthatjuk a diót és a mogyorót, majd egy zöldséghámozó segítségével fehér csokoládét szabdalhatunk díszítés gyanánt. Az egészet megszórhatjuk szezonális ehető virágokkal, majd hűtőbe tesszük a süteményt. Néhány órára rá máris fogyasztható gyerekkorunk kedvenc tortája.
forrás: http://filantropikum.com