http://adamvincenzini.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2013/12/social-media-trends-2014-header-pres-avdotcomversion.jpg

2015. január 26., hétfő

Óriási aszteroida tart a Föld felé


Ekkora kisbolygó még soha nem volt ilyen közel hozzánk. Az egész világ beleremegne, ha becsapódna. De nem fog.
Példátlanul nagy, 450-900 méter átmérőjű aszteroida repül el a Föld mellett hétfő délután – közölte az európai és az amerikai űrkutatási hivatal.

A 2004 BL86 közép-európai idő szerint 17 órakor halad el mellettünk, 1,2 millió kilométerre közelíti meg bolygónkat, ezzel nagyjából háromszor olyan messze lesz, mint a Hold. Ekkora kisbolygó ennyire még soha nem közelítette meg a Földet jelenlegi ismereteink szerint.
Bár a csillagászok számításai szerint teljesen biztonságos távolságban lesz tőlünk az aszteroida, ha egy ekkora méretű égitest bolygónkba csapódna, jelentős pusztítást végezne – írja az IFLScience. Noha akkora baj nem lenne, mint ami a dinoszauruszok kipusztulásához vezetett, a becsapódás hatását az egész világon lehetne érezni. Az még a legkevesebb, hogy tíz kilométeres krátert hozna létre, de jelentősen megnövelné az üvegház-hatást, savas esők, tűzvészek, cunamik pusztítanának mindenütt.
Ha az időjárási viszonyok engedik, az égitestet teleszkópokkal és erősebb távcsövekkel is lehet látni. Az űrszikla legközelebb 200 év múlva randevúzik újra a Földdel, de egy másik óriási aszteroidával 2027-ben találkozhatunk. Tavaly egy tizedekkora, 45 méter széles aszteroida közelítette meg a Földet mintegy 27800 kilométerre.
forrás: http://www.hir24.hu